19 oktober 2010

Veckotankar

Intressant vecka bakom oss. Igår var det nog många (inkl. mig själv) som trodde att Allsvenskan nog i princip skulle avgöras. Men då blev det precis tvärtom. Helsingborg gjorde en kanoninsats borta mot Elfsborg, dom ju trots allt hade Europaspel att spela om. 3-1 där imponerar. Samtidigt såg Malmö ut att tappa poäng men ändå leda Allsvenskan med 1 pinne. Fast KFF såg till att skapa ännu mer spänning genom ett sent mål.
Avslutningsomgångarna blir nu helintressanta både i toppen och botten.
HIF har kvar Åtvidaberg (H), Halmstad (B) och Kalmar (H). Av dessa har ÅFF klart mest att spela för och HIF gör sig själv en tjänst om de vinner där eftersom Halmstad då med största sannolikhet klarat sig och aknar motivation och att KFF ska ha Europaspel kvar att spela för känns overkligt. Så jag räknar med full pott för Helsingborg.

Malmö har kvar Häcken (B), BP (B), Mjällby (H).
Häcken har fortfarande minimal risk att åka ur men de ska Malmö ändå slå. BP har troligen en minimal chans till kvalplats men är så dåliga att MFF trots allt ska vinna. Mjällby hemma ska vara enkel match i slutomgången. Så även Malmö tar full pott enligt mig.

Båda lagen slutar då på samma poäng. Allsvenskan avgörs då på målskillnad. Antingen det eller så förlorar det lag som tappar poäng i de sista omgångarna. Malmö har 7 mål till godo på HIF och tar båda lagen full pott så ska det räcka. HIF har lite enklare avslutning men det hjälper inte. Så mitt tips är att MFF tar hem guldet med 2-3 måls marginal. Det blir som sagt spännande ända in i kaklet :)

I botten verkar BP få det tufft att hänga kvar. Mitt tips är att de och Åtvidaberg åker ut, då Gefle har en enklare avslutning. I kampen om kvalplatsen så klarar sig troligen AIK och lagen ovanför ligger för långt före för att falla ner i kvaldilemma. Mitt tips är att AIK kan åka till Åtvidaberg i sista omgången och ligga 2 eller 3 poäng före.

.........................

Landslaget åkte på storförlust förra veckan och det var ganska väntat. Holland är (enligt VM) näst bäst i världen och vi har Zlatan. Svenska landslaget har nog inte varit så anonymt sedan slutet av 80-talet. Mängder av spelare som medelsvensson aldrig hört talas om och som de inte kan placera. Sverige måste nu sikta in sig på andraplatcen men även det blir tufft. Ungern ser (precis som jag länge tipsat om i bloggen) ut att vara på rätt väg. Enda förlusten hittills var borta mot Sverige. Jag tror matchen den 2/9 nästa år borta mot Ungern avgör allt. Innan dess har Sverige två möten med relativt enkla Moldavien medan Ungern spelat båda sina Hollandmatcher. Sverige har sedan turen att avsluta hemma mot Holland, som då troligen är klara för EM och det ger Sverige en större chans att vinna mot dem än vad Ungern kommer ha.
men Sverige har inget i EM att göra. Vi har börjat bygga ett nytt lag och det krävs mer för att få ett lag somkan slås som EM 2016, som jag tror är ett rimligt mål. Gamlingar som Anders svensson måste fasas ut snabbare, vi har bra spelare istället för honom. Dessutom krävs det att svenska talanger inte sticker utomlands då första erbjudandet kommer. Visst, kul att spela i danmark eller näst högsta ligan i Grekland och dessutom få lite betalt men frågan är om det gynnar spelarens framtid?!

I övrigt i kvalet så är det kul att se Norge i topp utan poängförlust. man har ju dessutom slagit Portugal en gång.
Montenegro imponerar. 0-0 borta mot England och gruppledning utan insläppt mål på 4 matcher. De spelar bättre än "storebror" Serbien och det är imponerande av detta lilla, nya land att spela så här bra och jag hoppas det räcker till EM, de skulle behöva den framgången.
Serbien förresten. Ni vet att jag inte är en fan av deras fotboll och att de är överskattade. Vi såg det i VM och jag förvånas inte av de går dåligt i kvalet. Nu är de dock med i kampen då alla verkar ta poäng av varandra i den gruppen men de räcker inte till EM.

...............................

I England fortsätter Liverpools kräftgång. Jag anser inte att Hodgson ska sparkas då jag inte är säker på att felet är hans, Jag tycker förvisso att Hodgson är en manager som funkar bäst i att slå underifrån och lyfta mindre lag så Liverpool kan vara en ny kostym. I helgen spelade Gerrard riktigt bra annars känns det som man lägger för mycket på honom och han är trots allt en spelare som är på väg ner och har nog inte så många år kvar i toppfotbollen.
Nya pengar skulle behövas och en möjlighet att köpa lite nytt i januari.

I övriga Europa är det kul att se LAzio toppa Serie A. Allt snack innan säsongen var Inter och Milan (pga Zlatan) och så sticker Lazio upp huvudet och vill vara med och slåss. Kul!
Spanska ligan känns jämnare än vanligt men i slutändan lär RM ocH barca ha ryckt undan lite, som vanligt, vilket är tråkigt.
Även i övrigt skräller ett par lag. Mainz framförallt. men de har väl lekt färdigt nu!?
.....................................

Tips kommer senare idag. Både till Championship (4-5 spl där troligen) och till CL och även troligen ett Powerplayspel.

Inga kommentarer: