28 juni 2010

Målkameror eller inte?

Diskussionen gå hett i världen om det ska vara målkameror eller inte. FIFA vägrar hårdnackat att införa det (oavsett hur det blir med kameror så måste bakåtsträvande Blatter bort) medan de flesta spelare vill införa det.

Jag är inte helt säker på att målkameror är rätt väg att gå men har på senare tiden vägt över till det. MEN... isf ska det bara vara målkameror och inget annat. kameror som alltså registrerar om en boll är över linjen eller inte. Jag vill inte se spelaravbrott för att man ska kolla filmen om det är offside eller inte eller hands eller liknande.
fast... jag tycker att effektiv speltid iofs inte är en dålig idé. 2X25 minuter med tidsavstängning då boll ej är i spel vore kanske värt att testa. Då kan man ju ha som i NFL, att båda lagen får ett antal tillfällen per match där de kan utmana domarens bedömningar.

Men.. mer realistiskt är ju förstås målkameror. Det kostar mycket för en del lag att sätta upp dem såklart och bör väl användas endast i VM och EM. Man kan inte kräva att ett litet lag från Estland ska lägga ut massa pengar på kameror för att de ska kvala till Champions League. FAST... med dagens teknologi så kan man ju ha kameror som bara monteras under match och som s.a.s följer med domarteamet.
Med målkameror så kan även fjärdedomaren få ett viktigare jobb än att kolla byten och hålla upp skyltar. I jobbet kan då ingå att hålla koll på målkamerorna via monitor oh sedan påkalla domarens uppmärksamhet om dennes bedömning är felaktig.

Om vi ska ha en rättvis fotboll så måste vi nog vara beredda på att införa förändringar.


En annan tanke jag har haft är att FIFA tillsammans med kontinentala förbunden borde utse proffsdomare som bara har som yrke att döma boll. kanske 3o-talet domargruppar som inte behöver (eller ska) vara från samma land. Ta ut de bästa och ta ut domare som både kan döma matchen och gå på linjen. Låt sedan dessa domarteam resa världen över och döma i olika inhemska ligor och cuper. Det vore bra om domarna fick känna på att döma i flera länder och på det sättet känna av mentalitet och intensitet som de inte får av att döma inhemska ligor och cuper i sin egen kontinent. Visst dömer de landskamper också men att som svensk domare få döma i Copa America kan ju bara vara utvecklande och ge bra kunskaper tills man dömer sydamerikanska länder i VM.

Sedan anser jag att det ska införas nolltolerans mot klagomål på domaren. Det funkar i många andra sporter och skapar en säkrare och bättre situation för domarna. (Att sedan Man U i varje match skulle få 10 kort för att de klagar på domaren är ju bara en ökad bonus. de är värst i världen på att trakassera domare under matcherna).

En annan sak som borde införas internationellt och nationellt är att spelare ska kunna dömas i efterhand för fusk och slag etc. Matcherna ska gås igenom i efterhand (om det finns skäl till det) och spelare som filmar, spottar på motståndare etc och som missas av domaren ska få sina straff i efterhand.



Hur går det i dagens matcher i VM?? Jag arbetar på det men vet inte riktigt......
Vinner de bortdömda målen eller de feldömda??

1 kommentar:

BenkeBus sa...

Jag tycker Mårten tar över Blatters jobb ;)