04 februari 2010

A-League i helgen

Nästsista omgången av grundserien i Australien och jag har tips till flera matcher

Fredag:

Melbourne - Nth Queensland 2
Nth Queensland måste vinna båda sina sista matcher och hoppas på att andra lag förlorar sina 2 sista för att ha chans på slutspel. Långsökt men då de är först ut denna helg så har de inte andra resultat att gå på.
Melbourne måste vinna för att behålla förstaplatsen och med Sydney bara 2 poäng efter på 3:e platsen så kan förlust här vara ödesdiger för Melbournes slutspel. Topp 2 gynnas enormt i slutspelet, som jag berättade förra veckan.
Melbourne har problem idag. Bäste målskytten, Archie Thompson, är skadad och kan missa stora delar av slutspelet om det vill sig illa. Dessutom är kaptenen Muscat avstängd. Han är en viktig kugge i försvaret men även lagets stora ledare och den som verkligen kan få laget att rycka upp sig om det går dåligt. Lagets klart bästa spelare saknas alltså. Troligen saknas även offensiva mittfältaren Kruse. Han har bara startat 5 matcher men med honom borta blir alternativen få om man skulle behöva göra byten för trycka på vid ev. underläge.
Nth Queensland gjorde en bra match senast då man slog Newcastle. Till denna match saknar man Daal som är lagets nästbäste målskytt efter Fowler.
Här är jag inne på att Nth Queensland kan skrälla. Man har haft 2 hemmamatcher mot Melbourne under säsongen (lagen möts 3 ggr) och förlorade första med 0-1 och vann nadra med samma siffror. Starkt att bara släpap in 1 mål på 2 möten mot ett Melbourne som nästan snittar 2 mål/match (45 mål på 25 matcher). Utan Thompson är Melbournes anfall dessutom klart försvagat och utan Muscat där bak så lär Nth Queensland få flera chanser och det kan räcka med 1 mål för vinst igen. Två lag som kommer gå för vinst, varav det är ett absolut måste för Nth Queensland. Oddsen lockar till ett litet spel på 2:an till 7,50 eller mer (upp till 9,00 finns). Enda problemet är att man spelade match 3 dagar tidigare, vilekt är tätt i denna liga.

Lördag:

Central Coast - Newcastle 2
CC är borta från slutspel efter en svag säsong. Newcastle har slutspel i sina egna händer, vinst här agranterar slutspel, och man jagar även åtråvärda 4:e platsen.
CC kommer låta många unga, orutinerade spelare spela i de två sista matcherna för att de ska få känna på A-lagsfotboll inför nästa säsong. Lagets IMO bäste spelare Heffernan är i Huddersfield och spelar (han har lämnat klubben och spelar för nya laget Melbourne Hearts nästa säsong. Det blir 11 lag i A-league då och ytterligare ett lag tillkommer säsongen efter, Sydney Rovers) och mittfältaren McGlinchey har lånats ut till skotska Motherwell. Dessutom har man 2-3 till ordinarie som är mycket tveksamma pga skadeproblem.
Newcastle går för vinst här. Man gör ett par ändringar men det beror på att spelare återkommer i truppen.
Jag är inne på att motivation vinner och i kombination med de reserver som kommer vädras i CC så är 2,50 bra på Newcastle. CC har dessutom 10 raka utan vinst.

Adelaide - Brisbane
Brisbane måste gå för vinst för att ha chans på sluspel. Om Newcastle vunnit den tidiga lördagsmatch så står hoppet till att man tar igen 4 poäng på Wellington på 2 omgångar.
Adelaide lär komma sist i tabellen och har 3 raka förluster. Men då man spelar i Asiatiska Champions League (eftersom man var bättre ifjol) så satsar man på att få igång laget till den första ACL-matchen om 3 veckor. Flera spelare som saknades senat återkommer idag och det gör mycket för spelet.
Brisbane slog Sydney med ett sent mål och massa tur senast och måste alltså vinna här för att ha chans på slutspel. Inga större förändringar väntas.
jag står över spel. Adelaide kommer använda sina 2 sista matcher för att skärpa till laget inför ACL och mot ett Brisbane som går för vinst så kan man få många chanser själva. Öppet och jag passar.


Söndag:

Sydney - Perth 1
Sydney jagar förstaplatsen eller iaf en topp 2-placering. Man ligger 2 poäng efter Melbourne så man har chansen vid vinst även om Melbourne vinner på fredagen. Perth har i princip säkrat slutspel då Brisbane ligger 6 poäng och 11 mål efter. Men man vill behålla 4fjärdeplatsne man ligger på för att få hemmamatch i slutspelets första omgång. Skulel man vinna här ligger man dessutom bara 3 poäng efter Sydney.
Perth har dock stora problem till denna match, 5 ordinarie saknas; målvakten Velaphi, kaptenen Burns och mittfältarna Pellegrino, Sikora och Sterjovksi är alla skadade. De kan vara tillbaka nästa vecka men man vill inte riskera dem inför slutspelet. Av säsongens 25 matcher har dessa 5 spelat 23, 23, 25, 17 resp 22 matcher så det är verkligen 5 ordinarie i startelvan man saknar.
Sydney vill vinna för att kunna hamna topp 2 och därmed få chans till enklare väg till finalen.
Man har inte rapporterat in nya, större problem i truppen och jag tycker man står i alldeles för höga odds. 1,80 är för bra på denna mycket troliga 1:a och det känns som helgens bästa A-leaguespel. Även handikappspel till bra odds lockar lite.

Gold Coast - Wellington över 2,5 mål
GC ligger 2:a på samma poäng som Melbourne medan Wellington ligger 5:a. Skulle Brisbane och Nth Queensland tappat poäng tidigare under helgen så är Wellington troligen i slutspel hur det än går (om man inte förlorar enormt stort i de båda sista matcherna).
GC har hämnd att utkräva då man förlorade 0-6 i Wellington i senaste mötet. Första mötet lagen emellan slutade 0-0. Man har kanonform med 7 raka utan förlust (varav 5 vinster) och man har inga större problem i truppen.
Wellington har inga nya avbräck men får tillbaka Lia efter avstängning. Man har dock bara 2 bortavinster under säsongen och set till GC form så får man det svårt. Men det enda spel som lockar är överspelet. GC måste gå för vinst i toppen medan Wellington kan vara klara för slutspel. De kommer dock vilja hamna 4:a för att få hemmamatch i slutspelets första runda och lär bjuda till ordentligt. Tippar att vi får se 3-4 mål, minst, och spelar över 2,5 mål.

Inga kommentarer: