08 juni 2008

EM-sammanfattning dag 1

Båda spelen satt igår.
Tjeckerna vann, om än med lite besvär. Portugal gjorde 2-0 i absolut sista minuten men de var ju nära flera gånger innan. Så spelet på att Tjeckien och Portugal skulle göra mer än 2,5 mål satt också :)


Lite kommentarer till första dagens matcher så som jag såg det.

Tjeckien - Lite trögstartade. Oroväckande att Koller byttes ut även fast det ledde till mål. Hoppas han inte är kadad, för han behövs om Tjeckerna ska kunna gå långt. Cech visade att han är världens bästa målvakt och han kommer bli svårpasserad. Precis som någon nämnde i en kommentar så visade man inte guldspel igår men spelmässigt var de iaf gårdagens bästa lag IMO.

Schweiz - Var bättre än förväntat. Även efter Frei utgick så var man bra. MEN, utan Frei (som enl. vissa rapporter på morgonen kommer bli borta från resten av EM) så är man chanslösa framöver. Nu hade man kommit in i spelet innan han försvann. Utan Frei blir Schweiz ett helt annat lag och det skulle förvåna mig om de tog poäng i detta EM.

Portugal - Imponerade inte på mig. Anfallsfotboll och emellanåt bra teknik men spelmässigt räcker de inte. Men de kanske också spelar bättre framöver? Ronaldo kommer tas hårt i matcherna och jag har känsla för att han blir turneringens flopp. Fast han lär väl falla superenkelt som vanligt ett par gånger så Portugal kanske får någon straff?! Försvarsmässigt och taktikmässigt efter ledningen var de inte bra alls och mot ett vassare lag än Turkiet hade gårdagens spel inte funkat.

Turkiet - Överraskade mig. Jag såg deras träningsmatch mot Uruguay (2-3) och deras försvar var lika rörigt och (i vissa stunder) uselt igår som i den matchen. Framåt var man bra, iaf fram till straffområdet där ingenting hände. Turkarna kan mycket väl vinna mot Schweiz men mot ett taktiskt starkt Tjeckien lär de få svårare.


Schweiz - Tjeckien kändes som en premiärmatch. Hade Schweiz gjort 1-0 hade de kunnat hålla.

Portugal - Turkiet var en roligare match. Men det var inte någon bra match. Lite för mycket hawaii emellanåt från båda lagen.


Andra tankar efter premiären:
Bollen verkar väldigt svårhanterlig. Enormt många enkla misstag i passningarna och målvakterna verkade ha svårt med långskott och vissa inlägg.

Domarnas insatser igår var lite tveksamma. Linjemännen var utmärkta IMO och gjorde inga som helst avgörande misstag. Men domarna var båda lite svaga då det gällde friparkar och liknande som ibland dömdes lite för lätt. Dessutom undrar jag hur domaren tänkte vid de två fall då turkar filmade i straffområdet. Han vinkade bort straffkraven från turkarna men verkar inte ha vågat bedöma de som filmningar då inga kort gavs. han ansåg troligen att de fallit i närkamp utan att det var ruff inblandat men ibland känns det som domare borde våga göra bedömningen att det är filmning lite oftare. Som det är nu så har man inget att förlora på att filma.


Portugal - Tjeckien spelar tidiga matchen i nästa omgång. Utan resultat att gå på i den andra matchen så är kryssrisken överhängande.

Inga kommentarer: